God Mat = god helse!

(siden er fortsatt under utarbeidelse!)

EN LITEN DIGRESJON FØRST 

Kroppen trenger sunn mat for å utvikle og vedlikeholdes. Det har aldri vært så mange "livsstilssykdommer" på både mennesker og hund som det er i dag, og det er delte meninger om årsak. Noen fremsnakker lettprodukter og karbohydrater, andre fremsnakker fett og proteiner.

Selv har jeg en noe utfordrende kropp, særlig etter at jeg fikk Borrelia i 2006. Da slo hele systemet seg av: energien forsvant, håret sluttet å gro, jeg la på meg 12 kg på få uker... Det var et sjokk å over natta gå fra særdeles aktiv og hardtarbeidende til å knapt klare å stå på bena. Like stort var sjokket - og ikke minst fortvilelsen - over at ingen leger kunne hjelpe meg. Jeg ble riktignok utredet for alt fra hjerteinnfarkt til cøliaki, - men det eneste jeg fikk til råd var å lære meg å kartlegge egen energi og aktivitetssammenheng. Og spise det jeg alltid hadde gjort (..men det hadde jo bidratt til å gjøre/holde meg syk...?). That´s it. 

På et puntk kommer man til et valg. Mitt valg var enten å leve eller dø. For jeg følte jeg sto med et ben stadig tyngre i graven, for å være helt ærlig. Jeg hadde mindre barn, familie og hunder, - jeg kunne ikke gi opp. Hvilke signaler ville mitt ettermæle sende da? Så jeg begynte å søke. Og oppsøkte det meste av alternativ medisin. Med stadig bedre resultater. Når jeg kom over terapeuter som utøvet en kombinasjon av kinesisk medisin og tradisjonell medisin, begynte ting å bedres. Kort sagt, jeg er ikke like frisk og aktiv som jeg en gang var (men så er jeg jo 16 år eldre også!), men jeg er friskere enn jeg har vært på mange år!

Denne prossessen penslet meg enda mer inn på hundenes helse og sammenhenger enn tidligere. Sammenhengen mellom livsstil, mat, tilsetningsstoffer, medisiner og ikke minst opplevelser osv, - det gjelder jo alle organismer. 

HUNDEMAT - HVA ER BEST?

Personlig er jeg for fersk, rå mat. Mest bruker jeg Vom og hundemat active, Vaisto Mush eller Rawfood Norge, for enkelthets skyld. I tillegg får mine hunder grønnsaker (med noen usunne/farlige unntak) og sunne kjøtt/fisk  - matrester. Jeg lager også mesteparten av godbitene selv. Siden jeg begynnte med dette har mine hunder både sunne mager og pene tenner. Allergier har jeg heldigvis også unngått.

Her gis det minimalt av tørrfór. Hvorfor? Fordi jeg etter å ha jobbet med hund i så mange år erfarer annet enn det produktene lover. Gir jeg hundene tørrfór over flere dager får de bl.a masse plakk på tennene. Får de eks Dentastix blir det enda værre. Hvorfor? Såvidt jeg har forstått, er det fordi det er mye karbohydrater i produktene, noe som omdannes til glukose (sukker) i leveren og påvirker bl.a enzymene i spyttet.Dette gir plakk og tannstein. Omdannelsen av karbohydrater til glykose i leveren påvirker igjen insulinproduksjonen i bukspyttkjertelen. Insulin er et hormon som regulerer blodsukkeret ved å "påvirke" celler til å ta opp glukose fra blodet.Dette påvirker bl.a matlysten. Dannelse av mer glukose enn det kroppen klarer å lagre som glykogen,gjør videre at kroppen omdanner glukosen til fett.

Så, summasummarum: hundene blir mer sultne, de blir fetere, sykere - og de får dårligere tenner av tørrfór (og mange andre ferdige produkter). 

Det er et faktum at det aldri har vært så mye allergiplager, lever  - og nyreproblemer, diabetes,  tannproblemer (og ikke minst - atferdsproblemer som en konsekvens av alt dette) som etter at tørrfór og diverse produkter for bl.a flåttbekjempelse "kom på moten". Det er veldig betenkelig mener jeg. 

Her er en enkel studie som belyser viktigheten av fersk mat. 

Ønsker du å kompondere maten selv? Det er ikke så vanskelig som fórindustrien vil ha deg til å tro Se videoene under, og/eller denne nettsiden for grei informasjon. Det finnes også flere gode - riktignok ennå mest utenlandske - Youtube - kanaler som omhandler det å lage sunn og komplett hundemat, eks er denne ernæringsrådgiveren. Husk at du kan kjøpe gode kosttilskudd om du ikke har mulighet til å kjøpe alt av ferske varer, f.eks her

Tips: Synes du rått er ekkelt? Å gi kokt, hjemmelaget mat er stadig langt mye bedre enn å gi tørrfór. Kontakt f.eks Hundefodernørden.dk, for å få en ferdig komponert meny. 

Et av "livsstilssykdommene" til hund er Pancreatis (=betennelse i bukspyttkjertelen). En omdiskutert årsak blandt holistiske veterinærer (de er alltid også "tradisjonelt" utdannet) er tórrforet. Her kan du lese litt om lidelsens årsak/virkning. Her kan du lese om hva du bør gjøre for å forebygge eller behandle. 

 

Denne serien har mange gode og veldig informative videoer, - om alt du som "nybegynner" lurer på hva gjelder foring på ferske råvarer. Hvorfor, hva, hvor mye, osv..

Grei video over rå - foring VALP

Grei info om rå - foring voksen hund.

En enkel veileder for naturlig kosthold

En enkel veileder for naturlig kosthold

Del denne siden