Det er delte meninger om hvor mye en valpekropp skal være i fysisk aktivitet. Personlig opplever jeg at det er mange meninger uten vitenskapelig dokumentasjon.

Med utdanning som hundemassør og fysioterapeut er min mening at bevegelse på variert underlag er bra for vekst og utvikling. Under fornuftige former naturligvis. Selv tar jeg alltid med valper på skogsturer (ca 2 turer daglig x 1,5 t) sammen med de voksne, og det har jeg gjort i alle år. Det kan nevnes at jeg har hatt flere forskjellige raser, små og store. 

Jeg spaserer selvsagt i rolig tempo, har valpen løs (i langline) og stopper opp med ujevne mellomrom. Jeg bærer også valpen når jeg ser det behøves, helt avhengig av det enkelte individ, og iallefall dersom jeg ser at valpen ikke klarer å begrense seg selv!

Og, - jeg rekker faktisk ikke å gå skogsturer hver eneste dag i valpetiden, fordi valpen trenger såpass mye sosialisering og miljøtrening at turer på ukjente steder og fokus på nye, positive opplevelser tar veldig mye av tiden... 

Jeg er heller ikke redd for å la dachsen gå i noen trapper, selv under oppveksten, men jeg bruker sunn fornuft. Hadde jeg bodd i 4. etage ville jeg ha båret valpen ned ofte.

Min tanke er at der hunden selv kommer opp, får den som regel også hoppe ned, -såfremt den ikke er av den veldig aktive typen, som "holder det gående hele dagen". Da vil jeg selvsagt begrense den! Jeg er også ytterst bevisst på å ha et sklisikkert underlag der hunden hopper opp og ned. 

Slik jeg ser det er dachsen en (jakt)hund som faktisk skal kunne ha en kropp som fungerer i skog og mark, der det er både stokk, stein, og høyder som hunden må forsere. En jakthund stopper vel ikke og venter på at jegeren skal bære den over alle bumper...? 

Jeg forstår det slik at risikoen for ryggproblemer i hovedsak er genetisk, eller en konsekvens av skade. Risikoen for skade begrenses best med variert mosjon for å opparbeide en jevnt over god muskelstyrke, riktig (fersk) mat og det i passe porsjoner, - samt et oversiktlig avlsarbeid med fokus på sunne hunder. Jeg vet at dette vil oppleves som en brannfakkel for noen, men min mening står fast inntil forskningen viser noe annet. 

(Her kan du lese en studie om faktorer som påvirker utvikling av forkalkninger. Den støtter kort sagt at normal bevegelser som variert mosjon og moderat bevegelse i trapper forebygger forkalninger. Det å løpe ved siden av sykkel derimot (= kraftig mosjon) viser seg å kunne føre til flere forkalkninger. Så sunn fornuft gjelder. )

Og (bank i bordet); jeg har hittil unngått både HD, AD på mine store hunder og ryggprolapser på egne dachser helt frem til i dag. Jeg påstår ikke at min måte å gjøre ting på er faciten for en sunn utvikling, men jeg er overbevist om at fornuftig mosjonering er sunt. Muskulatur trenger sirkulasjon for å bringe nærinsstoffer inn og "slaggstoffer" ut av systemet, og skjelettet trenger litt "trykk" under oppveksten for å utvikle normal benstruktur.

Her forteller LIne Østerhagen, innehaver av Nordisk heste & hundeterapiskole om sine betraktinger om valper i vekst. 

Her har hun skrevet en artikkel om valper i vekst. 

Jeg legger ut linker på forskningsartikler etter hvert som jeg kommer over det under:  

Del denne siden