(siden er fortsatt under utarbeidelse!)

EN LITEN DIGRESJON FØRST 

Kroppen trenger sunn mat for å utvikle og vedlikeholdes. Det har aldri vært så mange "livsstilssykdommer" på både mennesker og hund som det er i dag, og det er delte meninger om årsak. Noen fremsnakker lettprodukter og karbohydrater, andre fremsnakker fett og proteiner.

Selv har jeg en noe utfordrende kropp, særlig etter at jeg fikk Borrelia i 2006. Da slo hele systemet seg av: energien forsvant, håret sluttet å gro, jeg la på meg 12 kg på få uker... Det var et sjokk å over natta gå fra særdeles aktiv og hardtarbeidende til å knapt klare å stå på bena. Like stort var sjokket - og ikke minst fortvilelsen - over at ingen leger kunne hjelpe meg. Jeg ble riktignok utredet for alt fra hjerteinnfarkt til cøliaki, - men det eneste jeg fikk til råd var å lære meg å kartlegge egen energi og aktivitetssammenheng. Og spise det jeg alltid hadde gjort (..men det hadde jo bidratt til å gjøre/holde meg syk...?). That´s it. 

På et puntk kommer man til et valg. Mitt valg var enten å leve eller dø. For jeg følte jeg sto med et ben stadig tyngre i graven, for å være helt ærlig. Jeg hadde mindre barn, familie og hunder, - jeg kunne ikke gi opp. Hvilke signaler ville mitt ettermæle sende da? Så jeg begynte å søke. Og oppsøkte det meste av alternativ medisin. Med stadig bedre resultater. Når jeg kom over terapeuter som utøvet en kombinasjon av kinesisk medisin og tradisjonelle medisin, begynte ting å bedres. Kort sagt, jeg er ikke like frisk og aktiv som jeg en gang var (men så er jeg jo 16 år eldre også!), men jeg er friskere enn jeg har vært på mange år!

Denne prossessen penslet meg enda mer inn på hundenes helse og sammenhenger enn tidligere. Sammenhengen mellom livsstil, mat, tilsetningsstoffer, medisiner og ikke minst opplevelser osv, - det gjelder jo alle organismer. 

HUNDEMAT - HVA ER BEST?

Personlig er jeg for fersk, rå mat. Mest bruker jeg Vom og hundemat active eller Rawfood Norge. Jeg tillegg får mine hunder grønnsaker (med noen usunne/farlige unntak) og sunne kjøtt/fisk  - matrester. Jeg lager også mesteparten av godbitene selv. Siden jeg begynnte med dette har mine hunder både sunne mager og pene tenner. Allergier har jeg heldigvis også unngått.

Her gis det minimalt av tørrfór. Hvorfor? Fordi jeg etter å ha jobbet med hund i så mange år erfarer annet enn det produktene lover. Gir jeg hundene tørrfór over flere dager får de bl.a masse plakk på tennene. Får de eks Dentastix blir det enda værre. Hvorfor? Såvidt jeg har forstått, er det fordi det er mye karbohydrater i produktene, noe som omdannes til glukose (sukker) i leveren og påvirker bl.a enzymene i spyttet.Dette gir plakk og tannstein. Omdannelsen av karbohydrater til glykose i leveren påvirker igjen insulinproduksjonen i bukspyttkjertelen. Insulin er et hormon som regulerer blodsukkeret ved å "påvirke" celler til å ta opp glukose fra blodet.Dette påvirker bl.a matlysten. Dannelse av mer glukose enn det kroppen klarer å lagre som glykogen,gjør videre at kroppen omdanner glukosen til fett.

Så, summasummarum: hundene blir mer sultne, de blir fetere, sykere - og de får dårligere tenner av tørrfór (og mange andre ferdige produkter). 

Det er et faktum at det aldri har vært så mye allergiplager, lever  - og nyreproblemer, diabetes,  tannproblemer (og ikke minst - atferdsproblemer som en konsekvens av alt dette) som etter at tørrfór og diverse produkter for bl.a flåttbekjempelse "kom på moten". Det er veldig betenkelig mener jeg. 

Her er en enkel studie som belyser viktigheten av fersk mat. 

Ønsker du å kompondere maten selv? Det er ikke så vanskelig som fórindustrien vil ha deg til å tro Se videoene under, og/eller denne nettsiden for grei informasjon.Husk at du kan kjøpe gode kosttilskudd om du ikke har mulighet til å kjøpe alt av ferske varer, f.eks her

Tips: Synes du rått er ekkelt? Å gi kokt, hjemmelaget mat er stadig langt mye bedre enn å gi tørrfór. Kontakt f.eks Hundefodernørden.dk, for å få en ferdig komponert meny. 

 

FLÅTT OG FLÅTTBEKJEMPELSE 

Som nevnt opplever jeg å få sunne hunder med fersk mat. Derimot har jeg en hund med epilepsi. De  oppsto ca 4 mnd etter inntak av en flått - tablett (Bravecto). Er det en sammenheng? Ja, det er jeg overbevist om! De andre hundene mine (5) viste også diverse unormale symptomer, fra plutselig redsel til ekstrem røyting i lang tid.

Det viser seg dessverre også fra flere land, at uhorvelig mange hunder får både epilepsi og nevrologiske problemer, - ja t.o.m dør,  etter disse tablettene. Noen hunder reagerer umiddlebart, men de fleste påvirkes over tid. Derfor er det få som innser sammenhengen med tabletten og sykdommen som senere opptrer. Dette gjelder også veterinærene. Dessverre. Men, en kan jo håpe at dette endrer seg snart. Det er jo tross alt ganske logisk at gift som dreper flått også påvirker kroppen til dyret som må spise giften. 

Jeg angrer bokstavelig talt som en hund på at jeg ga produktet, - men jeg stolte på veterinærene. Senere innser jeg at flått - tabletter ukritisk skrives ut i mengder. Folk flest stoler på "ekspertisen", men innser ikke at disse faktisk i all hovedsak lærer fra produsentene. Det blir som å la bukken passe havresekken. Sånt gjør meg trist.  Her er en video fra "The forever dog" med Dr Karen Becker og Rodney Habib, som forhåpentligvis kan gi litt kritiske tanker før du lar hunden din få flått - tabletter.  

Her er en artikkel som diskuterer litt om Bravecto og andre flått - produkter etc. faktisk er sikkert. Visste du forressten at dyr som får flått - tabletter utskiller så mye gift at det forgifter vannet de bader i? Og at innsekter dør av det? Skremmende. Hva gjør dette vannet med oss - over tid...?

Visste du også at flåttbårne sykdommer overføres raskere enn 24 timer, som det oftest påstås? Det er jeg selv et levende eks på, da jeg fikk Borrelia etter en flått som ikke en gang hadde bitt seg gjennom huden ordentlig! Siden flått - tabletter ikke hindrer flåtten i å bite seg fast, tenker jeg det er mer hensiktsmessig å velge et flåttprodukt som faktisk virker repellerende. 

Her er et av flere alternativer til flått - tabletter.  

Grei video over rå - foring VALP

Grei info om rå - foring voksen hund.

En enkel veileder for naturlig kosthold