Dachsen har, som alle raser, noen helseutfordringer som det er viktig å ta hensyn til i avlen. Heldigvis blir det stadig mer vanlig å ta både øyenlysning, patella - undersøkelse og ryggrøntgen, selv om det nok drøyer noen år før alle følger avlsanbefalingene fra raseklubben.  

Under kan du lese litt om de helsemessige utfordringer som er kjent på rasen: 

En dansk informativ artikkel om ryggprolaps: se link her

Rygg & cord 1 (Link til Kennel Potefaret v/ Signe Aarskog): http://potefaret.com/wp-content/uploads/2013/02/Sunnhetfokus-bare-rygg-Dachshunden.pdf (Artikkel fra Dachshunden nr 2 -14)

Ryggproblemer (Link til Kennel Potefaret v/Signe Aarskog): http://potefaret.com/wp-content/uploads/2013/02/Ryggproblematikk-hos-Dachs-skrevet-av-Signe-Aarskog.pdf

En informativ side om ryggproblematikk hos dachs: http://www.dachshund-ivdd.uk/what-is-ivdd/early-calcification-of-discs/

Krav til avlshunder formidlet av raseklubben: Se her

Etiske retningslinjer for avl: Se her

Raseklubbens avlskriterier for formidling av valper gjennom klubben: Se her

Dyrevelferdsloven: se her (se §25 for forskrift om avl)

Fargeavl, hvilke farger er ufarlige og hvilke bør du holde deg unna?

Merle - hva er viktig å være klar over. 

Cysteinstein (urinstein)- les vedlagt forskningsartikkel under.

Den engelske dachshundklubben jobber nå også for å oppmuntre til ryggrøntgen, basert på forskningsresultater fra bl.a Skandinavia. Se video over foredrag nedenfor og presentasjonen som hører til her. 

 *Obs! Jeg forsøker å oppdatere siden jevnlig, men skulle det være linker som ikke fungerer, setter jeg stor pris på beskjed! 

Cystin artikkel

Beskriver forskning på Cysteinstein, som tyder på en klar arvelig faktor. Genet er funnet på bl.a.newfoundlender, men dessverre ikke på dachs pr i dag.

Den Engelske Dachshundklubbens presentasjon over ryggproblematikken

Se den Engelske dachshundklubbens presentasjon over ryggproblematikken, og hvorfor det er anbefalt at alle hunder røntges.