Valpekull 3 blogg

18. aug, 2020

De små er aktive og ganske krevende. Morsomme, men også en smule slitsomme. Det har jo vært så nydelig vær at de små har fått gå ut og inn som de vil. Men det viste seg å være en dårlig ide sånn etterhver. Da ble det til at de  byttet på å være våkne, slik at jeg måtte passe på fra 0500 til sånn ca 2300. Og det ble altså i overkant slitsomt, selv for en dedikert valpeelsker. Faktisk.

Jeg ble nødt til å gjøre en endring rett og slett. Nå i slutten av uken har det heldigvis rettet seg veldig bra. Jeg har sluttet tvert med å la de løpe ut og inn som de vil hele dagen, og heller samlet de inn i valpegrinda hver gang de har blitt trøtte og trengte sove. På den måten ble de mer "samkjørte" igjen. Det tok noen dager. Visst har det vært lydhøre protester på en sånn "skandaløs behandling", tidvis så jeg har stappet ørene med "sov i ro" (og mann og sønn har rømt på sjøen..), - men nå går det så mye bedre. Og valpene slapper bedre av også. Puh!

Uken har ellers bestått i små kjøreturer, nye oppdagelser, kjøre med Strollervogn (barnevogn for hund - veldig praktisk måte å transporterer 7 stykker fra bil til oppdagelsessted!), møte fremmede  osv. Jeg våger å påstå at de små er blitt ganske så godt sosialisert og miljøtrent allerede🙂

Den kommende uken står vaksinasjon og chipping på hovedlisten. Deretter skal valpene sjekkes av veterinær & osteopat for å "fange opp" og behandle eventuelle spenninger i kroppen. Det går ganske vilt for seg noen ganger, og selv små kropper kan få en liten strekk her eller der. Derfor tror jeg på at det er lurt å sjekke opp slikt før de små reiser videre i sine nye liv. Da har i alle fall jeg gjort hva jeg kan for å forebygge. 

Mamma Flora begynner seriøst å bli litt lei av sine små avkom nå, og legger seg i høyden straks melkesprengen er lindret litt. Det går fortere og fortere for hver sutteøkt. På behagelig avstand observerer hun mens tantene leker med de små. Jeg tror hun dagdrømmer om kommende deilige og frie løpeturer i skog og mark, nå når barna snart er store nok til å forlate redet...🙃. 

9. aug, 2020

Allerede 6 uker! Wow, som tiden går! Forrige ukes oppdatering mangler beklageligvis. Jeg har dessverre vært syk (korona er utelukket) og hatt nok med å konsentrere meg om de små englebarna. God hjelp har jeg heldigvis fått av mann og sønn etter de har kommet hjem fra jobben, så det hele har gått fint på tross av min noe pjuskete form🙂.

Det har - tross litt regn - vært overveiende ok vær ute, så valpene har kunnet gå stort sett inn og ut som de vil på dagtid. Og med "tantene"tll hjelp har de utforsket hele hagen og mere til. Når de har sovnet etter en halvtimes lek har vi plukket de opp fra hist og her for å legge de trygt i tøyburet inne i gangen. For de sovner jo omtrent i farta. Akkurat der de finner det for godt. Når alle har ligget trygt inne har jeg stort sett sloknet selv. Og sånn har det fortsatt gjennom dagene med ganske presis 1,5 times mellomrom. 

Hver gang de har lekt, har jeg gått på leting etter minst en valp. De finner de utroligste steder å legge seg til. I skapet, under skohylla, bak hundebenken inne i vaskerommet (et tilsynelatende umulig sted å komme til men neida!)....  Den største brunmerletispa, nå kalt Lilo,- er fremdeles den som finner sine egne veier. Sist fant jeg henne fornøyd sovende inni en liten sammenleggbar kjølebag som oppbevares bakerst inne i klesskapet i gangen. Og broren, merlhannen Otello, - han sov delvis inne i en sko (hode i, rompa utenfor) i nederste skohylle i klesskapet. Så, det gjelder å sjekke hvor de er stadig vekk for å holde oversikten!

Utviklingen går fremdeles rasende fort. Tirsdag måtte de bruke rampa til å komme opp de to trappetrinnene i gangen, - fra fredag morgen spretter de opp som om de aldri har gjort annet. De er ganske så aktive og viltre uten forståelse for potensielle farer, så de to trappetrinnene er polstret med myke Wetbeds. Men krærsjing i karmer, vegger, trær og busker er det vanskelig å skjerme de fra. Dessuten er det jo viktig at de lærer at det finnes visse ubehageligheter i miljøet rundt seg. Det er en viktig del av utviklingen😉. 

Det finnes ikke noe som er koseligere enn å observere de små i fri lek. Eller ligge på bakken mens hele hurven henrykt kommer løpende og slikker og slafser og biter meg med de sylskarpe små nåltennene i hår og ører og nese og ellers der de kommer til. De er riktig kontaktsøkende akkurat som valper skal være, og kommer stormende så fort jeg gjør en bevegelse. Så tiden med å snike seg forsiktig forbi de er definitivt over. Det er alltid èn som har et våkent øye og gjør resten av gjengen høylydt oppmerksom på hvor vi befinner oss!

Ja, det går hurrameigrundt og så fort som de små bena kan bære dem. De lekesloss, bjeffer, knurrer og biter hverandre hele tiden. De griper tak i nærmeste øre eller fot og rister til lik en et dyr som rister byttet i hjel. Stakkaren som eier øret eller foten skriker så det høres i hele bygda, og biter tilbake igjen for å komme løs. På denne måten går det hver våkne stund. De utforsker hverandre og lærer seg på denne lite omtenksomme måten det viktige hundespråket! Så vær riktig godt forberedt kommende eiere, små "råtasser" er under utvikling😉!

Valpene er nå registrert i Norsk Kennel klubb og har da samtidig blitt forhåndsforsikret. Dette gjør at de vil være forsikret fra det øyeblikk de flytter, - under forutsetning av at ny eier umiddelbart overfører forsikringen til seg. All informasjon får hver enkelt av meg når tiden er kommet. 

På 6 ukers dagen veide småbarna følgende: 

Fancy Carolica´s Ciao Dino 1355 g

Fancy Carolica´s Ciao CharlieMax 1473 g

Fancy Carolica´s Ciao Bode 1470 g

Fancy Carolica´s Ciao Otello 1416 g

Fancy Carolica´s Curious Lilo 1329 g

Fancy Carolica´s Carpe Diem Wilma 1286 g

Fancy Carolica´s Chansa på Signe 1370 g

Den kommende uke står det kjøreturer på programmet. Vi skal besøke skogen, vi skal ta en tur ned til Vannsjø og undersøke vannkanten, og vi skal være litt utenfor butikkene i vårt lille sentrum for å oppleve litt aktivitet og støy under trygge former. Og noen av dere kommende eiere får et lite besøk  av oss. 

Enda er valpene et lite hakk for små i kroppen til å ha på seler (ingen passer), så en stor kompostbinge er fast reisefølge. Et "must" for å ha kontroll under trygge former rett og slett.

Vi kommer til å ha fullt opp med opplevelser og ønsker alle en strålende uke!

 

 

 

28. jul, 2020